Breedtesportinterventies
Danny de Ruiter, manager breedtesport binnen het NHV, licht toe: “Voor het vierde seizoen op rij zien we een positieve ledenontwikkeling. Vooral de jongste jeugdcategorieën zitten de laatste jaren flink in de lift. Met onze professionele breedtesportprogramma’s helpen we verenigingen om meer zichtbaar te worden, nieuwe leden te werven en vrijwilligers op te leiden”. De verschillende interventies beginnen duidelijk hun vruchten af te werpen. Zo heeft het ledenwervingsconcept ‘Gooi JIJ de bal door?!’ bij een grote groep handbalverenigingen voor een flinke groei in het aantal jeugdleden gezorgd. Vooral jongens blijken relatief vaker lid te worden via clinics op scholen. Daarnaast zijn het afgelopen seizoen ongeveer 150 jeugdtrainers opgeleid op niveau 2. De Ruiter: “Dat aantal willen we ook het komend seizoen weer gaan halen, want het is cruciaal dat kinderen leuke trainingen worden aangeboden. Afgelopen voorjaar hebben we ons ‘Verenigingsimpuls Programma’ gelanceerd. Hiermee helpen we verenigingen op maat om aan hun ambities te werken. De animo voor dit programma ia groot”.
Lokale verenigingen centraal
Binnen het beleid van het NHV nemen de verenigingen een belangrijke, centrale is plek. Sterke verenigingen maken immers een sterke bond. “We investeren veel tijd in het opbouwen en onderhouden van een nauwe band met onze lokale handbalverenigingen. We doen dat onder andere via de regionale clusteroverleggen, die we twee keer per jaar organiseren. De concurrentie van andere sporten en vrijetijdsbestedingen is steeds groter geworden, dus lokaal ondernemerschap en gastvrijheid zijn cruciaal. Meer mensen moeten gaan ontdekken dat handbal een laagdrempelige, aantrekkelijke teamsport is en dat het bovendien geschikt is voor alle leeftijden. We blijven ons aanbod continu innoveren. Zo speelt de jongste jeugd tegenwoordig 3 tegen 3 op een klein veld. Dan hebben ze veel balcontact en leren ze goed samenwerken en zelf beslissingen nemen. Daarnaast zijn we aan de slag om meer leden bekend maken met de snelle, zomerse handbalvorm Beach Handball”, aldus De Ruiter.
Nieuwe handbalverenigingen
Binnen het NHV zijn anno 2025 totaal 335 verenigingen actief, in 240 (van de 342) gemeenten. De Ruiter: “Het aantal handbalverenigingen is de laatste 10 jaar vrij stabiel geweest en we hebben ook een goede spreiding met verenigingen over heel Nederland. Het afgelopen seizoen zijn er twee nieuwe handbalverenigingen opgericht, beide in Zuid-Limburg, namelijk Handbal Maastricht en HV Parkstad uit Heerlen/Kerkrade. Daarnaast heeft KJP Geffen, een vereniging die dit jaar al 100 jaar bestaat, besloten om zich aan te sluiten bij het NHV. Tenslotte zijn er mooie initiatieven in onder andere Friesland, Roosendaal en Assen, om handbal ook daar (opnieuw) op de kaart te zetten. Tegelijkertijd zien we ook elk seizoen wel enkele opheffingen en fusies. Vorig jaar is bijvoorbeeld handbalvereniging Berdos uit Bergen (Noord-Holland) opgeheven en de verenigingen MSV uit Noordwijk en Northa uit Noordwijkerhout gaan binnenkort fuseren”.
Toekomst
Komend seizoen 2025-2026 vindt het WK Dameshandbal in Nederland plaats, met als speelsteden Rotterdam (Ahoy) en Den Bosch (De Maaspoort). Een mooi vliegwiel om handbal extra onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Oud-international Tess Lieder is aangesteld als WK-ambassadeur. De Ruiter: “Het is belangrijk om de aandacht voor het WK te vertalen naar lokale handbalpromotie en -stimulering. De handbalverenigingen zijn onze winkels; dáár moet het gebeuren. Vanuit het NHV willen we ze daar zo goed mogelijk bij helpen. In onze Handbalagenda 2032 hebben we als ambitie gesteld om de grootste zaal-teamsport van Nederland te worden. We hebben hiervoor natuurlijk nog een lange weg te gaan, maar we kijken met veel vertrouwen uit naar de toekomst”.
Vragen?
Bij vragen over de ledenontwikkeling binnen het NHV en de hierboven genoemde breedtesportactiviteiten kan contact opgenomen worden met Danny de Ruiter via d.de.ruiter@handbal.nl of 06-51295029.