Skip to the main content
General
kennisbank

Competitiezaken

Een team aanmelden of juist terugtrekken, de wedstrijdkalender raadplegen of de reglementen omtrent het gebruik van hars checken. Op deze pagina vind je alle nodige informatie over de competitie.

Onder competitiezaken en wedstrijdinformatie vind je belangrijke aandachtspunten bij het organiseren van een wedstrijd in de competitie.

Tevens vind je op deze pagina diverse downloads met reglementen en pouleindelingen. Tot slot vind je onder aan de pagina ondersteunende informatie – over klevende middelen en de leeftijdsindeling.

Heb je aanvullende vragen over de competitie? Mail dan naar competitie@handbal.nl.

Competitiezaken en wedstrijdinformatie

Het Bondsbestuur heeft een aantal wedstrijdklassen benoemd waarin 3 Team time outs per wedstrijd gebruikt mogen worden. Dit betreft:

– Super Handball League
– Next Handball League
– Eerste divisie
– Landelijke A jeugddivisies

De praktische zaken rondom de 3e team time-out zijn beschreven in clarification 3 van de IHF spelregels.

Ook in de landelijke beker mag er gebruik gemaakt worden van 3 team time-outs conform de spelregels.

TIME-OUT KAARTEN INVOEGEN

In de Super Handball League, Next Handball League, Eerste Divisie en Landelijke A-jeugd Divisie vindt een uur voorafgaand aan de wedstrijd een technische bespreking plaats.

Om dit zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen hebben we een agenda/checklist gemaakt. Deze kan je HIER downloaden.

Het Bondsbestuur heeft vastgesteld dat er binnen de leeftijdscategorie F-jeugd tot en met de C-jeugd het verboden is om klevende middelen te gebruiken. Vervolgens zijn er ook een aantal wedstrijdklassen benoemd waarin er geen verbod op klevende middelen mag zijn, dit betreft:

  • Super Handball League
  • Next Handball League
  • Eerste divisie
  • Landelijke A jeugddivisies

Artikel 11 lid 2 luidt als volgt:

“Het verbod op het gebruik van klevende middelen geldt niet voor internationale wedstrijden en voor door het Bondsbestuur aangewezen wedstrijden. In door het Bondsbestuur aangewezen wedstrijden is de thuisspelende vereniging verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van een zaal en accommodatie waar geen verbod op het gebruik van klevende middelen is opgelegd.”

Dit impliceert dat de thuisspelende vereniging in door het Bondsbestuur aangewezen in aangewezen divisies verantwoordelijk is voor het beschikbaar hebben van een zaal en accommodatie waar het gebruik niet verboden is. Dat teams desalniettemin geen klevende middelen willen gebruiken tijdens een aangewezen wedstrijd is een eigen keus maar doet niets af aan voornoemde verantwoordelijkheid. In het geval een van deze teams gebruik wil maken van klevende middelen mag dit niet worden tegengeworpen door een verbod van de zaalbeheerder.

Teams kunnen in samenspraak kiezen voor een plakbal, maar hars blijft leidend.

Bekijk de infographic over klevende middelen. 

Het Bondsbestuur heeft een aantal wedstrijdklassen benoemd waarin er met 16 spelers gespeeld mag worden. Dit betreft:

– Super Handbal Competitie
– Volgende Handbal Competitie
– Eerste divisie
– Landelijke A jeugddivisies

Ook in de landelijke beker mag gespeeld worden met 16 spelers/speelsters.

Informatie over hoe je standaard kleuren voor het uit- en thuistenue kunt registreren in Sportlink vind je via deze link. 

Klik hier voor de handleiding voor digitale teaminschrijving. Indien jullie bij het invullen tegen problemen aanlopen dan graag contact opnemen met de competitiemedewerker van je district of via competitie@handbal.nl.

Bij de downloads vind je een gedetailleerde tijdsplanning inschrijvingen competitie voor voorjaar 2025 en het seizoen 2025-2026.

  • De lijst met teams in de module teaminschrijvingen van Sportlink Club bestaat uit de teams die in het huidige seizoen actief zijn. Er kan ingeschreven worden voor de laagste klassen wedstrijdsport en alle poules breedtesport, teams kunnen toegevoegd en verwijderd worden. LET OP: er zijn aparte bladen in sportlink Club voor veld, zaal en beach. De veldcompetitie zal wederom gesplitst worden in een najaars- en voorjaarscompetitie veld.
  • Voor teams die in het huidige seizoen uitkomen in de wedstrijdsport geldt geen vrije inschrijving. Deze worden automatisch ingedeeld voor volgend seizoen. Dit gaat op basis van de promotie- en degradatieregeling, welke nog niet verwerkt is in de lijst. Competitiezaken voert deze regeling door aan het einde van alle competities. We gaan er van uit dat deze wedstrijdteams ook volgend seizoen weer deelnemen, mocht dit niet het geval zijn dan moet dit apart vermeld worden bij de teamopmerkingen en het digitale wensen formulier! (wedstrijdteams kunnen niet zelf verwijderd worden).
  • Vermeld bij alle teams (zowel jeugd als senioren) de speelsterkte, dit kan worden aangegeven d.m.v. niveaus. Selecteer bij ieder team het verwachte niveau 1 t/m 5 (dit hoeft dan dus niet meer apart bij opmerkingen vermeld te worden). Vermeld ook of het een jongens, meisjes of gemengd team is (D/E/F-jeugd competitie).

Specifieke wensen en opmerkingen met betrekking tot de nieuwe competitie kunnen doorgegeven worden via dit formulier.

Voor het veld handbal geldt dat er voor de senioren zowel wedstrijd- als breedtesport aanbod is en voor de jeugdcategorieën is er alleen breedtesport.

Bij het veld handbal is er een najaars- en voorjaarscompetitie en dat betekent dat er apart ingeschreven kan worden voor beide competities. De teams voor de najaarscompetitie kunnen worden ingeschreven tegelijk met de zaalinschrijvingen voor het nieuwe seizoen. Voor de voorjaarscompetitie geldt dat de inschrijving hiervoor in begin/medio januari van het desbetreffende seizoen plaatsvinden

De landelijke A jeugddivisie dames en heren zal volgens hetzelfde model verlopen als afgelopen seizoen. Bij meer inschrijvingen dan 14 zal er conform promotie-degradatieregeling gehandeld worden en zullen er indien nodig rangordewedstrijden gespeeld gaan worden. Voorwaarden voor het spelen in de landelijke jeugddivisie:

  • Verplicht met hars spelen
  • Er worden geen dispensatiespelers in de landelijke A jeugddivisie geaccepteerd.
  • Voor deze categorie wordt er geen NK zaal meer gespeeld. De kampioen is Nederlands Kampioen

Het is een vrije keuze om in te schrijven voor de wedstrijd- of breedtesport, dit is niet afhankelijk van de resultaten van het lopende seizoen. Een keuze voor wedstrijdsport voor een nieuw team betekent bij de senioren dat het team in de 2e klasse wordt ingedeeld (indien voldoende ruimte). Een keuze voor wedstrijdsport bij de A-jeugd tot en met de C-jeugd betekent dat het team voor de zaalcompetitie wordt ingedeeld in de Jeugddivisie / Topklasse. De indeling van de landelijke A jeugddivisie gaat via een promotie- degradatieregeling, vrije inschrijving en indien nodig worden er promotiewedstrijden gespeeld.

De landelijke A jeugddivisie dames en heren zal volgens hetzelfde model verlopen als afgelopen seizoen. Bij meer inschrijvingen dan 14 zal er conform promotie-degradatieregeling gehandeld worden en zullen er indien nodig rangordewedstrijden gespeeld gaan worden. Voorwaarden voor het spelen in de landelijke jeugddivisie:

  • Verplicht met hars spelen
  • Er worden geen dispensatiespelers in de landelijke A jeugddivisie geaccepteerd.
  • Voor deze categorie wordt er geen NK zaal meer gespeeld. De kampioen is Nederlands Kampioen

Spelers/ speelsters in de midweek-competitie mogen onbeperkt onderling uitwisselen en bij een tekort aan spelers/speelsters in de midweekteams mag er ook gebruik gemaakt worden van senioren uit het laagste team van de reguliere breedtesport competitie. Het is niet de bedoeling dat er jeugdspelers invallen in de midweekcompetitie (minimum leeftijd 18 jaar).
Bij de indeling van de teams in de midweekcompetitie wordt, indien mogelijk, rekening gehouden met de verschillen in speelsterkte en leeftijd. Wij verzoeken jullie daarom de speelsterkte goed aan te geven en of het team jonger of ouder dan 35 jaar is.

Ieder jaar worden wij lastminute geconfronteerd met terugtrekkingen van teams. Hier worden andere verenigingen en teams ernstig me gedupeerd. Wij verzoeken verenigingen teams aan te melden op basis van realiteit en niet op basis van verwachtingen. Het terugtrekken van teams uit de zaalcompetitie kan t/m 31 mei 2024 zonder kosten. Na 31 mei 2024 brengen wij de teambijdrage in rekening. Voor het terugtrekken van teams uit de veldcompetitie na 31 mei 2024 brengen wij een boete in rekening van € 100,– voor seniorenteams en € 75,– voor jeugdteams.

Op zaterdag- en zondagmorgen mogen de wedstrijden vanaf 09:00 uur gepland worden. Voor de zaterdagavond dienen de aanvangstijden van de senioren/A/B-wedstrijden in principe te liggen tussen 19:00 en 21:00 uur.

 

Op zaterdagavond dienen de aanvangstijden van de senioren/A/B-wedstrijden in principe te liggen tussen 19:00 en 21:00 uur. De aanvangstijden van de wedstrijden in de wedstrijdsport op zondag dienen in principe te liggen tussen 11:00 en 16:00 uur.

De rangorde in een competitie wordt bepaald door het aantal behaalde wedstrijdpunten. Is het aantal wedstrijdpunten gelijk, dan wordt, tenzij in de door het Bondsbestuur vastgestelde promotie- en degradatieregeling anders is bepaald, de rangorde bepaald door:

  1. Het onderling resultaat(Het aantal onderling behaalde wedstrijdpunten tussen alle teams die gelijk staan);
  2. Indien het onderling resultaat gelijk is, door het doelsaldo over alle wedstrijden in de competitie;
  3. Indien het doelsaldo gelijk is, door het doelgemiddelde;
  4. Indien het doelgemiddelde gelijk is, door een door het Bondsbestuur vastgestelde beslissingswedstrijd op neutraal terrein.

Voor een gewonnen wedstrijd krijgt het winnende team twee wedstrijdpunten. Bij een gelijkspel krijgt elk team een wedstrijdpunt. Voor een verloren wedstrijd krijgt het verliezende team geen wedstrijdpunten.

  1. Doelsaldo: Het aantal doelpunten ‘voor’ verminderd met het aantal doelpunten ‘tegen’, waarbij het team met het hoogste doelsaldo het winnende team is.
  2. Doelgemiddelde: Het aantal doelpunten ‘voor’ delen door het aantal doelpunten ‘tegen’, waarbij het team met het hoogste doelgemiddelde het winnende team is.

Meer informatie vind je terug in het wedstrijdreglement, artikel 43.

Het aantal wedstrijden dat men maximaal me mag spelen in een hoger team in de breedtesport op het veld is onbeperkt. Dit geldt voor alle poules en categorieën. Ten opzichte van andere jaren is het als vereniging niet meer nodig het aantal keren hoger bij te houden, aangezien er nu sprake is van twee competities, namelijk een najaar en voorjaar competitie.

Het aantal wedstrijden dat men maximaal me mag spelen in een hoger team op het veld is 7. Dit geldt voor alle poules en categorieën in de wedstrijdsport. Verenigingen dienen zelf bij te houden hoe vaak een speler in een hoger team meespeelt en zich “vast” speelt in een hoger team. Na het spelen van de 8e wedstrijd in een hoger team(s) is een speler vast gespeeld en mag dan niet meer voor een lager team(s) uitkomen.

Het aantal wedstrijden dat men maximaal mag meespelen in een hoger team in de zaal is gesteld op 10 wedstrijden.
Verenigingen dienen zelf bij te houden hoe vaak een speler in een hoger team meespeelt en zich “vast” speelt in een hoger team. Na het spelen van de 11e wedstrijd in een hoger team(s) is een speler vast gespeeld en mag dan niet meer voor een lager team(s) uitkomen. Dit is in te zien in Sportlink Club onder wedstrijdzaken > speelhistorie en in de HandbalNL app onder wedstrijdstatistieken bij de teamgegevens. Wij adviseren daarnaast om een vast gespeelde speler om te zetten in Sportlink naar de teamopgave van een hoger team, dit maakt de kans op het inzetten van een niet gerechtigde speler kleiner.

  • Alle spelers kunnen opgegeven worden op de teamopgave van het team waarin ze echt spelen, anders klopt hun persoonlijke programma in de HandbalNL app niet. Zolang spelers nog niet zijn vast gespeeld, hoeven ze niet omgezet te worden op de teamopgaven in Sportlink, om in te vallen bij een lager team. Er wordt gekeken naar het aantal wedstrijden dat spelers in een hoger team hebben gespeeld, niet op welke teamopgave ze staan.
  • De bekerwedstrijden worden niet meegerekend in het aantal wedstrijden meespelen in een hoger team. Echter op het moment dat men in de competitie in een hoger team is vast gespeeld, mag men ook niet meer meedoen met (beker)wedstrijden in een lager team).
  • Spelers t/m 22 jaar mogen onbeperkt meespelen bij alle seniorenteams van de eigen vereniging. Ze kunnen opgegeven worden op de teamopgave van het team waarin ze echt spelen; er wordt gekeken naar de leeftijd, niet op welke teamopgave ze staan. Voor het huidige seizoen gelden de volgende geboortejaren.
  • Jeugdspelers mogen altijd uitkomen in hun eigen leeftijdscategorie en ook altijd onbeperkt spelen in alle teams van een hogere leeftijdscategorie (ze kunnen zich daar niet vast spelen).  Wanneer er meerdere teams in de eigen leeftijdscategorie zijn, dan geldt de invalregeling. Ook jeugdspelers kunnen opgegeven worden op de teamopgave van het team waarin ze echt spelen; er wordt gekeken naar de leeftijdscategorie waartoe ze behoren, niet op welke teamopgave ze staan.
  • E en F jeugd mogen binnen de eigen leeftijdscategorie onbeperkt onderling hoger en lager uitwisselen.

  • Spelers uit midweek teams mogen onbeperkt onderling hoger en lager uitwisselen.
  • Bij een tekort aan spelers in een midweekteam mag ook gebruik gemaakt worden van senioren uit het laagste reguliere breedtesportteam
  • Spelers uit wedstrijdsportteams mogen niet invallen bij midweekteams.
  • Spelers uit de midweek-competitie mogen wel hoger invallen bij de reguliere weekend-competitie.
    Betreft dit het laagste breedtesport team dan mag er onbeperkt over en weer worden ingevallen. Voor de overige seniorenteams binnen de vereniging, geldt de invalregeling.

De speelgerechtigdheid wordt wekelijks door ons gecontroleerd. Ongerechtige spelers worden beboet, de hoogte van de boetes zijn terug te vinden in de contributielijst. De overige consequenties zijn terug te vinden in het wedstrijdreglement artikel 28.

Informatie en downloads

Downloads

Poule-indelingen

Naam  
NO Zaal Download
NW Zaal Download
ZO Zaal Download
ZW Veld najaar Download
ZO Veld najaar Download
NW Veld najaar Download
ZW Zaal Download
Landelijk Zaal Download
wanneer mag je

klevende middelen gebruiken

Het Bondsbestuur heeft vastgesteld dat er binnen de leeftijdscategorie F-jeugd tot en met de C-jeugd het verboden is om klevende middelen te gebruiken. Vervolgens zijn er ook een aantal wedstrijdklassen benoemd waarin er geen verbond op klevende middelen mag zijn, dit betreft:

  • Super Handball League
  • Next Handball League
  • Eerste divisie
  • Landelijke A jeugddivisies

Artikel 11 lid 2 luidt als volgt:

“Het verbod op het gebruik van klevende middelen geldt niet voor internationale wedstrijden en voor door het Bondsbestuur aangewezen wedstrijden. In door het Bondsbestuur aangewezen wedstrijden is de thuisspelende vereniging verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van een zaal en accommodatie waar geen verbod op het gebruik van klevende middelen is opgelegd.”

Dit impliceert dat de thuisspelende vereniging in door het Bondsbestuur aangewezen in aangewezen divisies verantwoordelijk is voor het beschikbaar hebben van een zaal en accommodatie waar het gebruik niet verboden is. Dat teams desalniettemin geen klevende middelen willen gebruiken tijdens een aangewezen wedstrijd is een eigen keus maar doet niets af aan voornoemde verantwoordelijkheid. In het geval een van deze teams gebruik wil maken van klevende middelen mag dit niet worden tegengeworpen door een verbod van de zaalbeheerder.

Teams kunnen in samenspraak kiezen voor een plakbal, maar hars blijft leidend.

downloads

Wedstrijdkalender

Naam  
Wedstrijdkalender-F-jeugdtoernooi-2024-2025 Download
Wedstrijdkalender_Landelijk_2024-2025 Download
downloads

Wedstrijdinformatie

Naam  
Time-Out-3 Download
Time-Out-2 Download
Time-Out-1 Download
Overzicht wedstrijdinformatie Download
Technische-bespreking-agenda Download
Model-Sponsorovereenkomst Download
Tarievenoverzicht en contributies Download
Klevende_middelen_-_Infographic_-_2024_V4-2-scaled Download

Leeftijdindeling

Leeftijdindeling seizoen 2024-2025

Geboortejaar Leeftijd Indeling
2018
6
Kabouter
2017
7
F-jeugd
2016
8
F-jeugd
2015
9
E-jeugd
2014
10
E-jeugd
2013
11
D-jeugd
2012
12
D-jeugd
2011
13
C-jeugd
2010
14
C-jeugd
2009
15
B-jeugd
2008
16
B-jeugd
2007
17
A-jeugd
2006
18
A-jeugd
2005
19
A-jeugd
2004
20
Senioren
2003
21
Senioren
2002
22
Senioren
wanneer mag je

Tijdsplanning inschrijving competitie

Download hier de tijdsplanning voor inschrijven competitie.