Skip to the main content
Campagne

Plezier & Groei

Wij willen dat iedereen plezier beleeft aan handbal al helemaal in de jeugd. Daarom is er voor de F-, E- en D-jeugd een eigen spelvisie en speelwijze. Met de campagne ‘plezier & groei’ willen we onder trainers, coaches, scheidsrechters en ouders meer bekendheid en betrokkenheid creëren rondom de juiste speelwijze. Op die manier vergroten we samen het plezier in handbal!

Regelmatig krijgen wij vragen over de speelwijze in de F, E en D jeugd. De spelvisie en speelwijze die hoort bij deze leeftijdscategorieën is niet bij alle trainers, coaches, scheidsrechters en ouders bekend. Door de grootte van het veld en het aantal spelers in het veld te verkleinen komen kinderen vaker in balbezit. Zo kunnen ze vaker proberen een bal te onderscheppen, dribbelen, gooien en vangen of afronden op doel. Dit alles draagt bij aan een positieve spelervaring en ontwikkeling van het kind!

Het doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat alle coaches, trainers, scheidsrechters en ouders binnen het jeugdhandbal zich gaan houden aan de spelvisie, zodat er geen onenigheid meer ontstaat en er gefocust wordt op spelplezier en groei van de jeugd.

Zo spelen wij jeugdhandbal

1-op-1 dekking
Bij een 1-op-1 dekking is het belangrijk om altijd jouw aanvaller en de bal in de gaten te houden. Je probeert in beweging te blijven zodat je tussen de aanvaller en de keeper in staat. Je wilt natuurlijk niet dat de aanvaller in één keer naar het doel kan lopen.
Probeer nu zo snel mogelijk in balbezit te komen!

Benieuwd hoe dat precies werkt? Bekijk de video waarin Lois Abbingh, speelster van de TeamNL Handbaldames, het uitlegt!

Zo speel, coach, train en fluit je jeugdhandbal. Benieuwd naar de belangrijkste spelregels bij de jeugd? Bekijk ze in de flyer hieronder.

Webinar spelvisie

Ben jij nog niet bekend met de speelwijze per leeftijdscategorie of wil je deze graag beter leren begrijpen? Bekijk de webinar waarin word ingegaan op de leeftijdskenmerken van kinderen binnen de F, E en D jeugd, de daarbijbehorende speelwijze en de reden voor de keuze van deze speelwijze. Ook helpen we jou als trainer en/of coach op weg met wat tips over hoe je het beste met deze kinderen om kan gaan. Heb je nog inhoudelijke vragen? Stel ze in het formulier onderaan de pagina.

Spelvisie workshop bij jouw vereniging?
Is er binnen jouw vereniging nog onduidelijkheid over hoe er binnen het jeugdhandbal gespeeld wordt? Vraag dan een ‘Spelvisie Workshop’ aan. Wij komen dan graag langs om aan de hand van een stukje theorie en praktijk te laten zien hoeveel spelplezier en ontwikkelingsmogelijkheden de speelwijze jeugdhandbal brengt!

Doe mee!

Ook jouw vereniging kan meedoen met deze campagne. Hiervoor hebben wij alles al klaargezet, zodat jullie direct aan de slag kunnen. Deel dit met jullie leden: trainers, coaches, scheidsrechters, ouders, jeugdspelers en andere leden! Het staat iedere vereniging vrij om de inhoud van de toolkit te delen waar en wanneer zij dat willen! Hier zit geen richtlijn aan vast.

Download hier de online toolkit met video’s, visuals en teksten voor op jullie website, nieuwsbrief en social media. Maar deel deze inhoud ook vooral in jullie groepen op WhatsApp. Vergeet niet de #plezierengroei te vermelden en tag @handbal_NL op social media.

Naam  
Website banner - 600x200px - Speler Jasmijn Download
Website banner - 600x200px - Speler Jasmijn Download
Website banner - 600x200px - Coach Download
Website banner - 600x200px - Coach Download
Tafelkaart versie def Download
Tafelkaart versie def Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Tim Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Tim Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Seth Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Seth Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Judith Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Judith Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Jeugdtrainster_coach Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Jeugdtrainster_coach Download
Jeugdhandbal - Social media 1080x1920 Jasmijn Download

Campagnepakket

Daarnaast heeft iedere vereniging van ons een tof campagnepakket ontvangen via de post met daarin:

  • 2 dubbelzijdige posters
  • 1 tafelkaart voor op de wedstrijdtafel
  • 30 flyers

Heeft jouw vereniging het pakket niet ontvangen? Mail ons!

Jeugdhandbal
Handbalstimulering
Jeugdhandbal


Veelgestelde vragen over jeugdhandbal

Probeer tijdens de time-out te overleggen hoe jullie als coaches en scheidsrechter ervoor kunnen zorgen dat het spelplezier bij beide teams blijft bestaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij het sterkere team de speler die heeft afgerond even aan de kant te halen. Hierdoor ontstaat er een overtal situatie in de dekking waardoor de minder vaardige ploeg altijd een speler vrij heeft staan. De schutter mag vervolgens weer meedoen als de bal de middenlijn heeft gepasseerd.  

Nee. Je mag alleen een bal die ‘los’ is pakken. Dit betekent dus tijdens de dribbel of het overspelen van de bal.  

Dit gaat geleidelijk aan gebeuren zodra de spelers de vaardigheden hebben die nodig zijn om een andere dekkingsvorm te spelen. Denk hierbij aan het overgeven en overnemen van een aanvaller, het sluiten op de juiste momenten en keuzes kunnen maken in een split second. Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn meer gericht op zichzelf dan op hun teamgenoten, hierdoor is het moeilijk om samen te werken en ook nog te werken aan je eigen vaardigheden. 

Het geven van de tijdstraf wordt in het volwassen spel gebruikt om te voorkomen dat er heftige overtredingen worden begaan. Deze vorm van straffen geeft de andere partij tactisch voordeel in de wedstrijd. Binnen het jeugdhandbal staat spelplezier en een veilige sportomgeving centraal. Kinderen moeten de mogelijkheid hebben om fouten te maken, zonder dat hier een tactisch voordeel uit gehaald kan worden. Het gaat immers niet om winnen of verliezen, maar om plezier en ontwikkeling.  

Ja. In de spelregels staat dat je met gebogen armen de aanvaller mag begeleiden. Contactverdedigen is echter iets anders dan klemmen. Dit zien we terug in het volwassen handbal en wordt ingezet als tactische handeling om het spel stil te leggen. Het onderscheppen van de bal is het voornaamste doel binnen het jeugdhandbal. Snel in balbezit komen, zodat we weer kunnen aanvallen!  

Bij een 1 op 1 dekking houdt de speler zowel zijn aanvaller als de bal in de gaten. Het doel is om de bal te veroveren terwijl je ervoor zorgt dat je tussen de aanvaller en jouw keeper blijft bewegen. Het veroveren van de bal kan alleen gebeuren als jouw aanvaller kan worden aangespeeld door zijn teamgenoten. Het is daarom belangrijk om niet te ver bij de aanvaller vandaan te staan, anders ben je niet op tijd om de bal te onderscheppen. Bij een mandekking heeft de speler slechts oog voor de aanvaller en heeft als doel dat zijn aanvaller niet aangespeeld kan worden.