“Een coming out kan je vrijer laten voelen om weer met plezier te handballen”
Op 11 oktober is het Internationale Coming Out Day, de dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ook bij HandbalNL vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig en welkom voelt in de sport en dat iedere sporter zichzelf kan zijn. We spraken in de aanloop naar Coming Out Day dan ook met een aantal spelers uit het Dutch Diversity Dynamos team over hoe zij hun coming out hebben ervaren en wat volgens hen de kracht is van acceptatie.
Steun ervaren
“Het is belangrijk dat iedereen lekker in zijn eigen vel kan zitten, een dag als Coming Out Day zorgt ervoor dat je meer steun en herkenning om je heen voelt. Dit kan helpen om je meer geaccepteerd te voelen”, aldus Ralph. David: “De aandacht voor deze dag is belangrijk omdat er in de sportwereld, zo ook in het handbal, nog te weinig openlijk gay spelers zijn.” Zelf heeft David zeer veel steun van zijn team ervaren na zijn ‘coming out’, die hij via Instagram deelde om zo direct iedereen te bereiken. “Er werd niet anders naar me gekeken, mijn teamgenoten bleven me gewoon behandelen voor wie ik was, dat heeft me vooral die eerste periode veel steun gegeven.” Waar David in één keer via de socials zijn hele achterban informeerde, koos Jack ervoor eerst zijn coach in te lichten. “Mijn voordeel was dat wij een vrouwelijke coach hadden en dat zij ook zelf heel betrokken was bij dit onderwerp. Ik ben bij haar thuis geweest en het haar verteld, een week later heb ik het aan het team verteld nadat zij eerst een voorzet had gegeven dat ik iets serieus wilde vertellen. Natuurlijk was het eerst voor iedereen wennen, maar snel bleek dat er niets veranderd was. Dat Jack nog steeds Jack was. Wat ook gewoon zo is.”
Veilige omgeving creëren
Juist in deze tijd is het belangrijk dat er nog aandacht is voor coming out. Ricardo: “Momenteel gaat het in de maatschappij meer stappen achteruit dan vooruit, agressie tegen LGBTQ+-personen is aanzienlijk toegenomen. Daarom is het belangrijk dat je juist bij je sportclub over vereniging een veilige omgeving wordt gecreëerd, waar iedereen zichzelf kan zijn en talent en plezier bovenaan staan.” Het is voor jongeren, maar ook voor ouderen nog steeds moeilijk om uit de kast te komen”, ervaart ook Jack. “ Voor Bram moet handbal een plek zijn waar je 100% jezelf kunt zijn. “Daar draait het bij handbal om, dat je lekker in je vel zit en jezelf helemaal kwijt kan in de sport; dan pas kan je op je best presteren.”
Welkom voelen en ervaringen delen
Met als doel handbal inclusiever te maken, is het LHBTQIA+ team gestart, oftewel de Dutch Diversity Dynamos. David: “Het is een heel gezellig team waar iedereen welkom is, en zich ook welkom voelt. Het is fijn dat wij met elkaar kunnen handballen en ervaringen kunnen delen en op een fijne manier aan een community binnen de sport te bouwen.” Ricardo heeft zelf de topsport achter zich gelaten. “Ik was al die tijd te veel bezig mijn mannelijkheid te bewijzen, waardoor het plezier in handbal verdween. De Dutch Diversity Dynamos hebben mij het handbalplezier, maar ook vertrouwen in mijzelf als handballer en als mens teruggegeven.” Dat iedereen welkom is, beaamt ook Ralph. “We hebben een bijzondere en goede klik met elkaar. Ik ben in het team in principe meer een buitenbeentje als niet-gay, maar ik voel me enorm geaccepteerd. Door in dit team te spelen kan ik ook helpen dit verder uit te dragen.”
Ambities
Het team heeft als ambitie om meer mensen uit de community te bereiken en uit te dragen hoe belangrijk een veilig sportklimaat is om je te kunnen ontwikkelen binnen het handbal, als sporter en mens. Jack: “We streven ernaar om de komende jaren met meer dan één team te kunnen deelnemen.” Er wordt tijdens eindtoernooien dan ook serieus gestreden om medailles. David: “We willen volgend jaar, tijdens de Gay Games in Lyon een geweldig toernooi neerzetten.” Ralph vult deze ambitie nog aan met een kleurtje: “We gaan voor goud, al helemaal omdat we de afgelopen drie jaar zilver hebben gewonnen.”
Gouden tips voor coming out
Speciaal in aanloop naar de coming out day, delen de mannen van het diversiteitsteam nog wat belangrijke tips. “Onthoud dat je goed bent zoals je bent en zet geen druk op jezelf om je op een bepaalde manier voor te doen”, aldus Ralph. David beaamt dit: “De angst zit meestal in je eigen hoofd, je teamgenoten zullen niet anders over je denken. Een coming out kan je juist vrijer laten voelen en je meer laten genieten van het handballen.” Ook Bram ervaart op sportclubs die acceptatie; “je hoeft je niet te schamen voor wie je bent, laat het beste van jezelf zien, ongeacht het label dat mensen eraan vastpinnen. Blijf wie je bent.” Ricardo wil graag nog benadrukken dat je er niet alleen voor staat: “Zoek degene op waarbij jij jezelf kunt zijn en nóg belangrijker: verontschuldig je zelf never nooit over de persoon die jij bent.” Jack sluit graag nog af met een oproep voor teamgenoten en fans: “Accepteer de persoon die bij jou z’n coming out doet. Deze persoon doet dit niet voor niks bij jou, het betekent dat je belangrijk bent voor hem of haar en dat deze persoon je vertrouwt. Dus steun deze persoon hierin!”
Aan dit artikel werkten mee: Jack Waasdorp, Bram Broekmans, David Oversteeg en Ricardo Alings. Wil je meer informatie over het Dutch Diversity Dynamos? Neem dan contact op via dutchdiversitydynamoshandball@gmail.com en/of volg het team op Instagram.