Henrik Signell nieuwe bondscoach van de TeamNL Handbaldames

Henrik Signell nieuwe bondscoach van de TeamNL Handbaldames

Arnhem, 7 oktober – Henrik Signell is aangesteld als nieuwe bondscoach voor de TeamNL Handbaldames. Hiermee heeft het Nederlands Handbal Verbond opnieuw een Zweedse internationale topcoach weten binnen te halen. Signell heeft een contract getekend voor de periode tot en met de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.

“Ik kijk er erg naar uit samen te werken met de staf en spelers”, vertelt Signell enthousiast. “De Nederlandse manier van spelen is ontzettend attractief en het team bestaat uit veel speelsters van hoog niveau. Ik zie het als een mooie uitdaging om de ontwikkeling van dit team de komende jaren verder voort te zetten.” Interim technisch directeur Jeroen Bijl is positief gestemd over deze aanstelling. “Na een intensieve periode en een zorgvuldig proces kijken we er naar uit met Henrik Signell samen te werken. Hij past goed in het profiel dat we van tevoren hebben geschetst. Signell beschikt over internationaal brede ervaring en heeft zowel de kennis als gedrevenheid om met staf en spelers vooruit te kijken en samen te werken aan maximale prestaties.”

Met dat vooruitkijken doelt Bijl op het naderende EK, maar ook het WK van 2025. “We hebben onszelf in de aanloop naar het WK 2025 in eigen land ambities gesteld en we vertrouwen erop dat we die koers onder de vlag van Signell kunnen voortzetten.” De aanstelling van de nieuwe bondscoach komt op een goed moment. Over een krappe maand reist het team af naar Noorwegen voor de Golden League. Eind november begint voor Signell het eerste belangrijke toernooi in deze vierjarige cyclus, het EK in Oostenrijk.

De 48-jarige Zweed Henrik Signell neemt ruime internationale ervaringen mee, als speler en  coach. In 1993 begon Signell als speler (midden opbouw) voor IK Sävehof. In 2005 maakte hij de overstap naar een trainerscarrière. Hij was onder andere assistent coach van het Zweedse mannenteam en tussen 2016 en 2020 hoofdcoach van het Zweedse vrouwenteam.  Met deze laatste behaalde hij in 2017 de beste prestatie van dit team tot dan toe, een vierde plaats op het IHF World Championship van 2017. In 2022 maakte Signell de overstap naar het Zuid-Koreaanse vrouwenteam, waarmee hij tijdens de afgelopen Olympische Spelen de tiende plaats behaalde.

Het Nederlands Handbal Verbond moest begin september op zoek naar een nieuwe bondscoach, nadat de eveneens Zweedse Per Johansson besloot te stoppen. Onder de hoede van Per Johansson werd het nationale team 6e op het EK van 2022, 5e op het WK van 2023 en eveneens 5e op de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer. Tijdens de oefeninterlandwedstrijden eind september nam assistent trainer Ricardo Clarijs de honneurs als interim bondscoach waar. Beide wedstrijden werden overtuigend gewonnen van Servië (40-27 en 26-22).