Heren U18 naar halve finale EHF Championship

De Heren U18 hebben een plek in de halve finale van het EHF Championship weten te bemachtigen. Verlies tegen Letland en winst op Finland betekende dat de beslissing zou vallen in het duel met Slowakije. Na een thriller van een wedstrijd tegen thuisland was het Oranje dat er met de overwinning vandoor ging. Op zaterdag 17 augustus om 16.45 speelt de ploeg van Rick Louw de halve finale tegen de winnaar van Turkije – Bosnië.

Rechterhoekspeler Mitchel Luijten speelt tot nu toe een sterk toernooi en is trots op zijn team: “We zijn natuurlijk niet zo goed begonnen de eerste wedstrijd met een verliespartij. Nadat we die tweede wedstrijd tegen Finland wonnen, hebben we in ons achterhoofd gehouden dat we in Italië ook de eerste wedstrijd verloren en de tweede wedstrijd wonnen. Ik denk dat we ons vandaag in de tweede helft allemaal aan de afspraken hebben gehouden en op karakter deze wedstrijd binnen hebben gesleept.

Natuurlijk hopen we dat we de komende twee wedstrijden winnen en zo dus het Championship winnen. Maar zo ver zijn we nog niet. Nu eerst focussen op de halve finale zaterdag, de finale komt daarna wel.”

Nederland – Letland
Nederland kende een valse start aan het toernooi. In de eerste wedstrijd was Letland met 27-29 te sterk. Oranje begon goed aan het duel en hield lang de voorsprong. Halverwege de eerste helft kregen de Letten meer grip op de wedstrijd. Het duel bleef tot rust gelijk opgaan. Bij rust keken de heren tegen een kleine achterstand van 14-12 aan.

Na rust lukte het Oranje niet om de voorsprong terug te pakken. Letland liep verder uit, maar Nederland wist uiteindelijk het gat terug te brengen naar twee doelpunten verschil. De wedstrijd eindigde in 29-27. Marek Skwarczynski was de beste Nederlandse speler van de wedstrijd.

Nederland – Finland
Een dag later stond de wedstrijd tegen Finland op het programma. Oranje was vastbesloten om de teleurstellende start van de dag ervoor recht te zetten. Nederland kende een sterk begin en wist uit te lopen naar een 6-0 voorsprong. De teams zochten de kleedkamer op met een stand van 14-7.

In de tweede helft schakelde de Heren U18 een tandje bij en bouwde de voorsprong nog verder uit. De Finnen slaagde er niet in het Nederland echt moeilijk te maken. Oranje wist de wedstrijd met overtuigende cijfers te winnen: 34-21. Hoekspeler Mitchel Luijten werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd aan Nederlandse kant.

Nederland – Slowakije
Na een rustdag wa het tijd voor de laatste wedstrijd van de poulefase. In een allesbeslissend duel was Slowakije de tegenstander. De winnaar zou zich plaatsen voor de halve finale van het EHF Championship. Oranje begon moeizaam in de eerste helft, waarin vooral de dekking het lief afweten. Bij 21-18 in het voordeel van Slowakije zochten beiden ploegen de kleedkamer op.

Oranje moest in de tweede helft uit een ander vaatje gaan tappen en deed dat met overtuiging. Een sterke dekking en keeper zorgden ervoor dat Nederland snel langs Slowakije kwam. Bij 27-34 was de wedstrijd beslist. De thuisploeg verkleinde de marge nog, maar dat mocht niet meer baten. Nederland vierde de 30-35 overwinning & halve finaleplek met veel enthousiasme. Topscorers waren Mitchel Luijten en Daan van Vliet met ieder negen goals. Laatstgenoemde werd naar voren geroepen als speler van de wedstrijd.