TeamNL Handbaldames uitgeschakeld op Olympische Spelen

TeamNL Handbaldames uitgeschakeld op Olympische Spelen

Lille, 6 augustus 2024 – De TeamNL Handbaldames zijn er niet in geslaagd de halve finale te bereiken. In de kwartfinale was Denemarken met 29-25 te sterk, waardoor het Olympische avontuur voor Nederland hier eindigt. Het is de derde Olympische Spelen waar Oranje met lege handen huiswaarts gaat.

Nederland kende een flitsende start in de kwartfinale van de Olympische Spelen. Dione Housheer en Bo van Wetering waren goed op schot en zo stond Oranje met 4-1 voor na vijf minuten spelen. Yara ten Holte, die in het eerste kwartier tot een 56% stoppercentage kwam, hield Nederland op voorsprong met de ene redding na de andere.

Maar ook Nederland kreeg het aanvallend lastig en stuitte meermaals op de Deense keepster Reinhardt. Na de 7-10, gescoord vanuit de hoek door Angela Malestein, krijgt Oranje de bal niet meer in het doel. Tevens wisten de Denen knap in te lopen en wisten, via Emma Friis, zelfs de eerste voorsprong te noteren. Beide ploegen zochten de kleedkamer op bij 11-10 rust.

Waar Oranje in de eerste helft goed startte, deed Denemarken dat in de tweede helft. De 7-10 achterstand werd inmiddels omgebogen naar een 15-10 voorsprong. Een sublieme Althea Reinhardt weerhield de Nederlandse speelsters van scoren, waardoor Oranje het gat niet kon dichten. Bij 20-18 was er een sprankje hoop, maar weer werd er gemist. Ervaren krachten Polman (2/10) en Abbingh (0/6) konden hun ploeg in dit duel niet bij de hand nemen.

Denemarken vloog eenvoudig door de Nederlandse defensie, waar Ten Holte en later Duijndam veelal de ballen uit het net moesten vissen. De 27-22 van Mie Hojlund betekende de beslissing in de wedstrijd. Oranje probeerde nog tevergeefs om dichterbij de komen, maar zonder succes. Kristina Jorgensen wist Rinka Duijndam te passeren voor de 29e van Denemarken. De laatste doelpoging van Oranje werd tevens gemist. Nederland verliest met 29-25 en is uitgeschakeld op de Olympische Spelen.

Lois Abbingh reageerde teleurgesteld op de uitschakeling: “We hebben vandaag heel hard ons best gedaan, maar het lukte allemaal net niet. Iedereen is enorm teleurgesteld dat ons toernooi erop zit.”

Denemarken – Nederland 29-25 (11-10)
Denemarken:
Althea Reinhardt, Sandra Toft; Louise Burgaard (4), Emma Friis (6), Helena Elver (1), Anne Mette Hansen (6), Line Haugsted, Kathrine Heindahl, Mie Hojlund (4), Rikke Iversen (1), Sarah Iversen (3), Trine Ostergaard, Kristina Jorgensen (3), Mette Tranborg (1).
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (1), Lois Abbingh, Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (7), Judith van der Helm, Tamara Haggerty (1), Kim Molenaar, Kelly Dulfer, Angela Malestein (5), Nikita van der Vliet (1), Dione Housheer (7), Estavana Polman (2).

Scheidsrechters: Kurtagic/Wetterwik (SWE)
Tijdstraffen: Denemarken 10’ – Nederland 8’ (Hansen 2’, Haugsted 2’, S. Iversen 2’, Ostergaard 2’, Tranborg 2’ –, Dulfer 2’, Housheer 2’, Malestein 2’, Van Wetering 2’)
Strafworpen: 5/6 – 2/2