TeamNL Handbaldames sluiten poulefase af met winst

TeamNL Handbaldames sluiten poulefase af met winst

Parijs, 3 augustus 2024 – De tweede plaats in poule B op de Olympische Spelen is voor Nederland. Vandaag stelde Oranje deze plek veilig door met 26-30 te winnen van Hongarije. Op dinsdag 6 augustus speelt de ploeg de kwartfinale in het Pierre Mauroy Stadium in Lille. Het tijdstip en de tegenstander zijn nog onbekend.

In het lichtblauwe tenue verschenen de TeamNL Dames voor het laatst op het veld in Parijs. Zowel Hongarije als Nederland waren al geplaatst voor de kwartfinale in Lille, waar de rest van het toernooi gespeeld gaat worden. De wedstrijd, waar Laura van der Heijden in de basis start, begint vrij stroef. Beide ploegen scoren om en om, maar komen niet los van elkaar. Angela Malestein, Laura van der Heijden, Estavana Polman en Lois Abbingh hielden Oranje scorend in de race.

Na een kwartier spelen stond er een 8-8 gelijkspel op het scorebord. Oranje gaf gas en liet, net als in de vorige wedstrijden, zien dat ze over effectieve snelle tegenaanvallen beschikken. Lois Abbingh, Bo van Wetering en Nikita van der Vliet (2x) brengen Nederland verder van Hongarije af (8-12). Maar ook de Hongaarsen lieten zien snel spel in hun mars te hebben, zij zaten Oranje weer op de hielen, waardoor bij een 12-13 stand Per Johansson naar de time-out greep. In de slotfase van de eerste helft breidde de ploeg de voorsprong weer uit naar drie: 16-19 bij rust.

Het verschil van drie goals bleef lang staan in de tweede helft. Aan beide kanten waren het de keepsters die zich wisten te onderscheiden. Rinka Duijndam blonk in deze fase uit namens Oranje en was een heuse sta in de weg voor de Hongaarse speelsters. Bij de 18-22 stand, stond Duijndam maar liefst op een 69% stoppercentage. Echter kwam Oranje er aanvallend ook niet goed uit en stuitte veelal op de Hongaarse keepster Blanka Böde-Biro.

Een flinke botsing tussen Anna Albek en Rinka Duijndam betekende einde wedstrijd voor laatstgenoemde. Yara ten Holte viel uitstekend in en pakte direct de eerste drie schoten die zij op zich afgevuurd kreeg. Met dit vertrouwen kon Nederland de voorsprong behouden en stelde het, met goals van o.a. Dione Housheer, Lois Abbingh en Bo van Wetering, de zege veilig. Een prachtige actie van Larissa Nusser betekende het laatste doelpunt in de wedstrijd, want Hongarije zag hun laatste schot gekeerd worden door Yara ten Holte. Eindstand 26-30.

Hongarije – Nederland 26-30 (16-19)
Hongarije:
Blanka Böde-Biro, Zsófi Szemerey; Anna Albek (1), Petra Füzi-Tóvizi (2), Viktoria Györi-Lukacs (5), Katrin Klujber (5), Csenge Kuczora (2), Gréta Márton, Nikoletta Papp, Noémi Pásztor, Petra Simon (3), Nadine Szöllosi-Schatzl (4), Petra Vámos (1), Gréta Kácsor.
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (4), Lois Abbingh (7), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (2), Judith van der Helm, Tamara Haggerty, Kim Molenaar, Kelly Dulfer, Angela Malestein (6), Nikita van der Vliet (4), Dione Housheer (3), Estavana Polman (3).

Scheidsrechters: Bonaventura/Bonaventura (FRA)
Tijdstraffen: Hongarije 8’ – Nederland 6’ (Füzi-Tóvizi 2’, Szöllosi-Schatzl 2’,  Albek 2’, Pásztor 2’ – Van der Heijden 2’, Van Wetering 2’, Dulfer 2’)
Strafworpen: 2/2 – 2/4