TeamNL Handbaldames winnen openingsduel op Olympische Spelen

Parijs, 25 juli 2024 – De TeamNL Handbaldames weten hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs met 34-31 te winnen van Angola. Bij rust stond Nederland minimaal voor met 19-18. De ploeg van bondscoach Per Johansson is het toernooi op deze manier op de gewenste manier gestart. Komende zondag staat de tweede wedstrijd op het programma, dan is gastland Frankrijk de tegenstander om 21.00 uur.

Zowel Nederland als Angola maakten een nerveuze indruk in de beginfase van hun eerste Olympische duel. Het duurde daarom enkele minuten voordat er voor het eerst werd gescoord. Na een twee minuten tijdstraf voor Angola, kon Nederland afstand nemen. De rake zevenmeter en doelpunten uit de snelle break-out zorgde voor een tussenstand van 8-4.

De Nederlandse marge schommelde een tijd tussen de twee en drie goals. Oranje scoorde makkelijk nadat de dekking goed stond en de snelle tegenaanval ingezet kon worden. Zo kwamen Bo van Wetering, Nikita van der Vliet en haar stand in Tamara Haggerty tot eenvoudige doelpunten.

Toch bleek Angola een lastige opgave voor de Nederlandse dames. De rechteropbouwster Aizenaide Carlos gaf haar visitekaartje af met twee rake afstandsschoten. Angola kwam terug in de wedstrijd en trok de stand weer gelijk: 14-14. Een gelijk opgaande fase was het spelbeeld. Toch zocht Nederland de kleedkamers op met een minimale voorsprong, nadat Dione Housheer de bal hard tegen de touwen schoot met nog drie seconden te spelen: ruststand 19-18.

De tweede helft begon met een goede actie van Estavana Polman en een rake zevenmeter van Angela Malestein. Angola toonde haar kwaliteit met een mooi uitgevoerde vlieger die Helena Simao Paulo goed afmaakte. Nederland sloeg weer een gaatje van vijf doelpunten, nadat de dekking een stuk beter stond. In de aanval maakte Polman doelgerichte acties, schoot Housheer raak van afstand en vloog Kelly Dulfer door de Angolese dekking.

Angola gaf niet op en bleef variërende aanvallen spelen aan de hand van de creatieve Helena Simao Paulo die uiteindelijk x treffers maakte. Nederland hield controle over de wedstrijd en bleef meescoren met de Afrikaanse ploeg. De ervaren krachten zorgden in de slotfase voor de doelpunten. Lois Abbingh (2), Estavana Polman en Angela Malestein gooiden de wedstrijd op slot, waardoor Nederland de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen uiteindelijk met 34-31 won.

Voor de handbaldames wacht zondag de grote test tegen regerend Wereld- en Olympisch kampioen en tevens het thuisland Frankrijk. De andere tegenstanders in de poulefase zijn Spanje, Brazilië en Hongarije. De ploeg stapt morgen op de boot voor de traditionele openingsceremonie, waar aanvoerster Lois Abbingh samen met 3×3 basketballer Worthy de Jong de Nederlandse vlag draagt.

Nederland – Angola 34-31 (19-18).
Nederland: Rinka Duijndam Yara ten Holte, Laura van der Heijden, Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser, Bo van Wetering (2), Judith van der Helm, Tamara Haggerty (1), Kim Molenaar, Kelly Dulfer (2), Angela Malestein (8), Nikita van der Vliet (2), Dione Housheer (7), Estavana Polman (8).

Scheidsrechters: Merz/Kuttler (GER)
Tijdstraffen: Nederland 2’ – Angola 6′ (Dulfer 2’ – Kassoma 2’, Machado 2’, Simao Paolo 2’ )
Strafworpen: 5/6 – 7/8