Wijzigingen Spelregels per 1 juli 2024

Met ingang van 1 juli 2024 zijn er een aantal nuances aangebracht in de spelregels:

1. In de spelregels is nu vastgelegd dat bij strafworpen na afloop van een wedstrijd de volgorde steeds wisselt na 5 strafworpen voor elk team. Dus als Team A begon met werpen en de stand is nog gelijk na 10 strafworpen, dan begint Team B met de volgende serie enzovoorts.
  2. Er is duidelijk beschreven wanneer een wisselfout wordt gemaakt. Hierbij moet bijvoorbeeld gelden dat de extra speler een voet op het speelveld heeft.
  3. In de situatie waarin de doelverdediger uit z’n doel is en in botsing komt met de aanvaller geldt deze situatie alléén als de aanvaller de botsing niet kan voorkomen. Dit geldt dus ook wanneer de bal zich tussen de aanvaller en de doelverdediger bevindt.
  4. Een 2-minutenstraf moet gegeven worden als een verdediger of aanvaller overduidelijk theater maakt met als doel de tegenstander een straf aan te smeren, bijvoorbeeld in een situatie waarin een aanvaller op z’n borst wordt geraakt en naar z’n gezicht grijpt om de scheidsrechters te misleiden dat hij in het gezicht geraakt is. De 2-minutenstraf is in dat geval dus voor de aanvaller.
  5. De regel omtrent voetbal is uitgebreid. Als een verdediger een pass met de voet/onderbeen blokt waarbij dit een directe invloed heeft op de spelsituatie kan niet meer worden volstaan met een gele kaart/waarschuwing maar moet direct een 2-minutenstraf worden gegeven.
  6. Een verdediger die een schot op een leeg doel blokt of vangt terwijl de verdediger gebruik maakt van het doelgebied moet bestraft worden met een directe 2-minutenstraf.
  7. Een rode kaart voor het raken van het hoofd van een verdediger bij het nemen van een directe vrije worp is alleen nog van toepassing als deze situatie na afloop van een speelhelft plaatsvindt.
  8. Bij de uitvoering van vrije worp, inworp, 7-meterworp en beginworp zonder beginworp-gebied moet één en dezelfde voet constant contact houden met de speelvloer. Men mag dus niet overstappen op een andere voet.
  9. Regel 8:10c en d (laatste 30 seconden) zijn herschreven naar spelregel 8:11a en b zodat regel 8:10 nu altijd een schriftelijk rapport moet opleveren en bij 8:11 dat niet nodig is. Er is verder niks gewijzigd aan de inhoud van de spelregel.