Nationale rolstoelhandbalteam beleeft seizoenstart met nieuwe begeleidingsstaf

Nationale rolstoelhandbalteam beleeft seizoenstart met nieuwe begeleidingsstaf

Nieuwe bondscoaches en teammanager, vertrouwde fysiotherapeut

Dit seizoen is de nationale selectie van het rolstoelhandbalteam gestart met een nieuwe begeleidingsstaf. Nadat teammanager Wilma Reincke en bondscoach Menno de Klerk het afgelopen seizoen afscheid namen, is gezocht naar een nieuwe samenstelling om ambities waar te kunnen maken.

Het grotendeels nieuwe begeleidingsteam heeft met veel energie de afgelopen weken de nodige voorbereidingen getroffen om het nieuwe seizoen goed te starten. Voor de rol van bondscoach is gekozen voor een duo-functie, om nog beter te kunnen inspelen op de verwachtingen en wensen van de groep om tot optimale prestaties te kunnen komen. Leon Luijsterburg en Liese Wijngaards gaan het team ondersteunen als bondscoaches. Ferry Roek is aangetrokken als nieuwe teammanager. Marcel de Prins blijft het team ondersteunen als fysiotherapeut. “We hebben de enerzijds de ambitie om het rolstoelhandbal, samen met de actieve rolstoelhandbalverenigingen in de breedte te promoten – onder andere met clinics en demodagen”, aldus kersverse bondscoach Leon. “In het streven naar inclusiviteit en diversiteit binnen het NHV is rolstoelhandbal iets wat de nodige aandacht verdient en waar we trots op moeten zijn.”  

Met het team zijn Leon en Liese voornemens verder te gaan op de ingeslagen weg. “We willen de selectie verder, in de breedte en de diepte, uitbreiden met capabele speelsters en spelers. Ook wordt de focus (voorlopig) tijdens trainingsdagen gelegd op individuele ontwikkeling. Deze individuele begeleiding en differentiatie kunnen we met dit duo bondscoachschap nog beter realiseren.”

Ook de deelname aan wedstrijden, zowel in de landelijke competitie als bij nationale en internationale (oefen)wedstrijden zal bij moeten gaan dragen aan het verbeteren van het spelniveau. Daarnaast zal er bij de bondscoaches op selectieniveau en qua teamontwikkeling aandacht zijn voor het NHV tweesporen beleid. “Dat wil zeggen dat we het team voorbereiden en verbeteren in het 6-6 en het 4-4 rolstoelhandbal. Dit zal van een ieder de nodige energie, tijd en moeite vergen. Ons eerste doel is om tijdens het EK van 2025 Nederland als deelnemende ploeg te profileren als een land waar binnen het rolstoelhandbal rekening gehouden moet worden.”

Als nieuwe Teammanager heeft Ferry Hoek als doel om iedereen aan het sporten te krijgen, ongeacht de beperkingen. “Twee weken geleden heb ik dan ook ja gezegd tegen het NHV om de functie van Teammanager van het nationale rolstoelhandbalteam op te pakken. Ik draag graag mijn steentje bij om ervoor te zorgen dat we met elkaar als team de prestatie naar een nóg hoger niveau kunnen brengen.”

Over rolstoelhandbal
Rolstoelhandbal is een sport die zowel door personen mét als zonder fysieke beperking wordt beoefend. Het Nederlands rolstoelhandbalteam, bestaande uit dames en heren mét een fysieke beperking, is onze nationale vertegenwoordiging op eindtoernooien. Het team behaalde in de afgelopen jaren meermaals het podium in Europese- en Wereldkampioenschappen, waarvan recentelijk de zilveren medaille in de 6×6 variant in Portugal (2022). Het team traint tweemaal per maand samen op diverse locaties in Nederland en combineert diverse trainingen aan clinics om de sport verder te laten groeien.