Per Johansson stopt als bondscoach van de Nederlandse Handbaldames

Per Johansson stopt als bondscoach van de Nederlandse Handbaldames

Per Johansson heeft na ruim twee jaar besloten te stoppen als bondscoach van de TeamNL Handbaldames. Johansson geeft zelf aan niet meer de juiste man te zijn om het nationale team te begeleiden naar optimale prestaties.

Per Johansson had nog een lopend contract tot maart 2026 maar ziet zich na twee keer het bereiken van de kwartfinale niet meer als de juiste persoon om de volgende stap te kunnen maken. Dit in combinatie met zijn rol als hoofdtrainer bij de Hongaarse topclub Györ, waar hij nu zijn volledige focus op kan leggen. Johansson: “Het is tijd om verder te gaan. Het team heeft een sterker fundament dan 2,5 jaar geleden. Ik denk dat het tijd is voor een nieuwe coach om hen verder te begeleiden naar toekomstige sportprestaties.”

Het Nederlands Handbal Verbond gaat nu op zoek naar een vervanger om de Handbaldames voor te bereiden op het EK dat in november in het Oostenrijkse Innsbruck van start gaat. “We betreuren het besluit van Per maar respecteren zijn keuze”, aldus interim technisch directeur Jeroen Bijl. “Per heeft met het team stabiel gepresteerd en gezorgd voor continuïteit binnen het team. We willen Per bedanken en wensen hem veel succes in het vervolg van zijn carrière bij Györ. Nu is het tijd om vooruit te kijken en de zoektocht naar een nieuwe bondscoach te starten. We nemen de tijd om een goede vervanger te vinden die met het team kan werken aan de ambities die we hebben gesteld in aanloop naar het WK2025 in eigen land.”

Resultaten
Onder de hoede van Per Johansson werd het nationale team 6e op het EK van 2022 en 5e op het WK van 2023. Afgelopen zomer strandde het team onder Johansson in de kwartfinales van de Olympische Spelen nadat het onderuitging tegen het sterke Denemarken.

Oefeninterlands
In de aanloop naar het EK in Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije komen de TeamNL Handbaldames eind september weer in actie in eigen land. Ricardo Clarijs neemt als interim bondscoach de voorbereiding op deze oefeninterlands op zich. De afgelopen jaren was hij intensief bij het team betrokken als assistent coach. Hij wordt bijgestaan door keeperstrainer Daniel Larsson die de rol van assistent coach inneemt. Op vrijdag 27 september en zaterdag 28 september neemt het team het op tegen Servië, deze week wordt de definitieve selectie voor de oefeninterlands bekendgemaakt.