Plek in de kwartfinale is binnen voor TeamNL Handbaldames

Parijs, 1 augustus 2024 – Een overtuigende 31-24 winst heeft een plek in de kwartfinale opgeleverd voor de TeamNL Handbaldames. Zowel Brazilië als Spanje kan de ploeg van Per Johansson niet meer passeren op de ranglijst, waardoor Nederland zeker is van een plek bij de laatste acht. Wie de tegenstander gaat worden is nog niet bekend. Oranje sluit de poulefase op zaterdag om 9.00 uur af tegen Hongarije.

Het was Estavana Polman die namens Oranje de score opende in het vroege duel met Brazilië. De Braziliaanse ploeg won tot nu toe alleen van Spanje en was gebrand op een overwinning. Niet verrassend dat het antwoord van Brazilië snel volgde. Nederland oogde niet erg wakker en was zeer slordig in de passing, wat zorgde voor veel onnodig balverlies. Hierdoor kon Brazilië de leiding nemen bij 6-7. Oranje stelde orde op zaken via mooi snel spel; break-outs en snelle tegenaanvallen werden omgezet in doelpunten. Bo van Wetering, Dione Housheer, Larissa Nusser en Angela Malestein zetten Nederland weer aan de goede kant van de 10-7 score.

Yara ten Holte leek haar plankenkoorts compleet kwijt te zijn. Na de sterke wedstrijd tegen Spanje, was ze ook in dit duel zeer sterk. De Nederlandse goalie pakte in de eerste twintig minuten maar liefst 50% van de schoten. Dit gaf de ploeg vleugels en Oranje liep uit naar 17-12. Een fraaie draaibal van de linkerhoek van Brazilië betekende 17-13 bij rust.

In de tweede helft ging Nederland door waar het gebleven was. De voorsprong bij rust werd zelfs uitgebreid naar zes. Het taaie Brazilië bleef in deze fase beter meespelen en scoorde goed terug via onder andere rechteropbouwster Bitolo. Hoogtepunt van de wedstrijd was het prachtige doelpunt van Bo van Wetering. Op het gekeerde schot van Malestein sprong zij om hoog, ving de bal in de lucht en vond het net.

Een stroeve fase volgde voor Oranje dat het voornamelijk aanvallend even lastig had. Aanvoerster Lois Abbingh nam haar teamgenoten bij de hand en wist de Braziliaanse keepster enkele malen te passeren. Hierdoor wist de ploeg het hoofd koel te houden en de ruime 27-22 voorsprong te behouden. Door deze veilige stand, was er ook speeltijd voor Kim Molenaar en Judith van der Helm. De eerste penalty in de wedstrijd werd verzilverd door Angela Malestein, en Bo van Wetering besliste de wedstrijd op 31-24.

Bo van Wetering kijkt tevreden terug op de wedstrijd: “We hebben vandaag als team zowel in de aanval als dekking goede dingen gedaan, wat voor een plek in de kwartfinale heeft gezorgd. Hier zijn we super blij mee! Nu eerst nog alle focus op de wedstrijd tegen Hongarije.”

Nederland – Brazilië 31-24 (17-13)