Van de Handbal Academie tot aan het grote Oranje

Van de Handbal Academie tot aan het grote Oranje

Judith van der Helm, Loïs van Vliet, Bianca Schanssema en Alieke van Maurik. Allemaal hebben ze één ding gemeen: zij zijn kortgeleden doorgestroomd van de HandbalAcademie op Papendal naar het ‘grote Oranje’. Judith van der Helm is opgenomen in de definitieve selectie van de Olympische Spelen, Loïs van Vliet & Bianca Schanssema staan op de reservelijst en talent Alieke van Maurik speelt al vaak mee met de TeamNL Handbaldames. Niet alleen deze vier speelsters hebben het traject van de HandbalAcademie doorlopen, veel topspeelsters die actief zijn op het hoogste niveau hebben hetzelfde pad bewandeld. Maar wat maakt deze weg zo succesvol voor het opleiden van talenten?

De HandbalAcademie
De Handbalacademie is de plek waar jong talent de mogelijkheid krijg om zich nog verder te ontwikkelen. De talenten die instromen bij de Handbalacademie zijn allen begonnen bij hun vereniging en later aangesloten bij een HandbalSchool. Via daar zijn ze in beeld gekomen bij de staf van de HandbalAcademie en kregen zo de uitnodiging om het programma op Papendal te volgen. Op de HandbalAcademie wordt doordeweeks iedere dag getraind in een unieke topsportomgeving.

Het grote voordeel van een gecentraliseerd topsportprogramma is dat we de grootste talenten bij elkaar hebben, die elkaar kunnen helpen in de ontwikkeling. Daarnaast kan het Olympische Training Centrum met alle faciliteiten een unieke talent ontwikkel locatie bieden, wat we van een club niet kunnen verwachten. Denk daarbij aan fulltime medische begeleiding, continue monitoring van belasting van trainingen maar ook de afstemming met en het directe vervoer naar school.

Assistent bondscoach en trainer van de HandbalAcademie, Ricardo Clarijs, is dagelijks bezig met speelsters de optimale topsportomgeving en training te bieden zodat zij de top kunnen halen. “het grootste verschil van professioneel handbalster worden t.o.v. van hoe iedereen begint, als hobby, is dat het totale pakket belangrijk is. Het is je werk, dus alles moet optimaal zijn: onder andere de wedstrijdvoorbereiding, krachttraining, rustmomenten en ook het hebben van de juiste mentale competenties. Hierin is zelfregulerend vermogen het allerbelangrijkst: hoe kan ik mezelf optimaal ontwikkelen en optimaal presteren in iedere situatie. Daar besteden we naast het aanleren van alle handbalskills veel tijd aan.”

Bondscoach Per Johansson neemt vaak speelsters van de HandbalAcademie op in zijn trainingsselectie van de TeamNL Handbaldames. Hij is zéér te spreken over de manier waarop de Academie bijdraagt aan opleiding van talenten voor zijn ploeg: “Ik kies talenten van de Academie omdat ze goed opgeleid zijn en verbonden zijn met het systeem dat we in het Nederlandse tophandbal creëren. We hebben ook een duidelijke visie van de entree van de HandbalAcademie naar het ‘grote Oranje’. De manier waarop ze in Nederland talenten selecteren is de enige manier om succesvol te zijn in een land met een kleine basis van spelers. Het belangrijkste is dat de scouting echt heel scherp is, zodat we geen talent missen. Ik denk dat het systeem van de HandbalAcademie bewezen heeft zeer effectief te zijn. Nederland is al meer dan 15 jaar een top 8 team en het Nederlandse team heeft ook 4 medailles behaald in het seniorentoernooi. Daarnaast hebben we ook een hoop medailles gewonnen in de juniortoernooien. Dit bewijst dat we ook in Nederland sterke talenten hebben.”

De droom van alle jonge talenten is om uiteindelijk op het hoogste niveau te mogen spelen. Om deze droom te verwezenlijken moeten de speelsters naast hard werken, ook de juiste begeleiding krijgen. “Op het handbalvlak proberen we de talenten zo divers mogelijk op te leiden om het gat met het buitenland zo klein mogelijk te maken. Zodat ze voldoende aanpassingsvermogen hebben om aan het begin te ‘overleven’ als ze aansluiten bij een nieuwe club of bij trainingen van het grote oranje.” 

“Daarom ben ik erg trots wanneer ik meiden als Nikita, Kim, Bo, Pipy en Bianca zie presteren in de internationale top, en bij het grote oranje. Maar natuurlijk ook als meiden zoals Loïs van Vliet, Judith van der Helm en Alieke van Maurik op zo’n jonge leeftijd, direct na de HandbalAcademie, al aansluiten bij belangrijke onderdelen als het WK in 2023, voorbereiding op de Olympische spelen of zelfs als onderdeel van het team! Dan zien we dat de methode zijn vruchten afwerpt en dat geeft energie!” Vertelt Ricardo Clarijs trots.

De vele voorbeelden van speelsters die via de HandbalAcademie de internationale handbaltop laten zien dat dit een succesvolle manier is voor het opleiden en professionaliseren van handbaltalenten, naar professionele handbalspeelsters. 

Meer weten over de HandbalAcademie en hoe je hier bijvoorbeeld voor in aanmerking komt? Alle info vind je hier.